Șantierul Naval Galați – urmează să fie proiectate și construite nave de luptă pentru țări Aliate.
„Ministerul olandez al Apărării, Damen și Thales au semnat contractul pentru proiectarea, construcția și livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW), două pentru Olanda și două pentru Belgia”, se arată într-un comunicat al Damen, companie care a participat și la licitația MApN pentru corvete, dar a ieșit pe locul secund.
Fregatele, care vor fi proiectate și fabricate la Galați, dar vor fi finalizate și înarmate la Vlissingen, vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lățime maximă de 18 metri și un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni și capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Există, de asemenea, ambarcațiuni și avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum și aerian. Conform unor date, cele patru fregate vor costa circa 4 miliarde de euro.
Drept urmare, țări Aliate din NATO își construiesc la noi fregate, în timp ce Forțele Navale Române, cea mai văduvită armă a MApN, așteaptă de ani buni să primească nave de luptă moderne, dar fără prea mare succes.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a dat, în urmă cu două săptămâni, un soi de ultimatum pentru semnarea imediată a contractului prin care asocierea dintre firma franceză Naval Group și Şantierul Naval Constanţa se obligă să furnizeze Forțelor Navale 4 corvete Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD şi soluţii de înarmare europene cu rachete MBDA, adică rachete anti-aer VL Mica şi vectori anti-navă Exocet, într-o tranzacţie de 1,2 miliarde de euro.
De precizat că, din punct de vedere strict procedural, dacă nu se semnează contractul cu asocierea Naval Group – Şantierul Naval Constanţa, MApN trebuie, conform legislației, să se îndrepte către următorul clasat, compania Damen care a avut o ofertă confirmată de 1,25 miliarde de euro.
Producătorul olandez a oferit MApN corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică şi cu soluţii de înarmare americane. Între altele, era vorba de vectori de apărare anti-aeriană de la Raytheon şi sonar de la General Dynamics.