Nu trebuie însă să ne pripim cu concluzii. Când întâlnim persoana de care ne îndrăgostim suntem tentați să spunem că este alesul/aleasa. Timpul va demonstra dacă ne-am înșelat sau nu, însă există totuși câteva semne care arată dacă ar putea fi vorba despre partenerul potrivit.
Tineri căsătoriți. FOTO Shutterstock
Relaţia cu partenerul potrivit înseamnă mai mult decât o atracţie fizică. Este ceva foarte profund. Ea merge de la sine atunci când compatibilitatea este deplină.
O astfel de relație începe cel mai adesea foarte deschis, ca şi când partenerii se cunosc dintotdeauna. Reperele care i-au apropiat diferă de la caz la caz.
Repere: iubirea și cunoașterea de sine
Psihologii spun că partenerul cel mai potrivit este acela prin intermediul căruia reușim să ne vedem pe noi înșine cu adevărat, acel om în care descoperim acea parte din noi pe care o iubim, dar la care nu avem acces, partea la care visăm, dar despre care nu știm ca există, acea persoană care ne este complementară.
Așadar, cum cum alegem partenerul ideal? Frumusețea, poziția socială sau banii nu promit nimic. Sunt, eventual, doar prilej de mândrie pe moment, spune specialistul, care propune un exercițiu în care să ne îndrăgostim și de noi înșine atunci când privim în ochii partenerului.
Repere traumatice
Atunci când alegerea unei persoane este condiționată de traumele trecutului, inevitabil vom căuta tot timpul, inconștient, să reparăme trauma, căutând o imagine parentală lipsă sau chiar abuzivă.
Încercăm să modelăm partenerul?
Unii psihologi avertizează că cele mai multe probleme în cuplu le pun ideile preconcepute despre cum ar trebui să fie partenerul de viaţă. Atunci când dorim să modelăm persoana iubită după aceste idei, acest lucru trebuie să se producă cu acordul celui sau celei în cauză şi cu o stare emoţională înaltă.
În cazul în care recurgem la liste cu ce trebuie sau nu trebuie să fie partenerul, mai devreme sau mai târziu se va ajunge la despărţire, pentru că unele dintre lucrurile pe care le dorim bifate sunt total nerealiste.