Studiu realizat despre cum să mănânci ca să trăiești mai mult

Studiu realizat despre cum să mănânci ca să trăiești mai mult

Oamenii care au urmat cu mai multă atenție un modele de alimentație sănătoasă – care au toate un accent pe consumul mai mare de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase – au fost, de asemenea, mai puțin probabil să moară din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor respiratorii și neurodegenerative.

Tipul de alimentație pe care îl alegem are o influență directă, iar riscul de deces prematur poate fi redus cu 20%, doar alegând mai atent ce mănânci, spun studiile.Alimentație sănătoasă FOTO Freepik

Alimentație sănătoasă

Rezultatele studiului, publicat luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, arată că „există mai multe modalități de a mânca bine și de a obține beneficiile asociate pentru sănătate”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu, citat de CNN.

Mai multe tipuri de alimentație sănătoasă

Oamenii se satură, adesea, de un singur tip de alimente, a spus coautorul studiului, dr. Frank Hu. „Deci aceasta este o veste bună. Înseamnă că avem multă flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate preferințelor alimentare individuale, condițiilor de sănătate și culturilor”, a spus el.

Despre dieta mediteraneană a arătat, de asemenea, că este una dintre cele mai sănătoase topuri de dietă.

De exemplu, dacă mănânci sănătos o alimentație de tip mediteranean și după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau poți trece la o dietă semi-vegetariană”, a mai spus Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. „Sau poți să urmezi regulile dietetice din SUA și să-ți creezi propria mâncare sănătoasă”, a completat el.

Studiu pe termen lung

Studiul a urmărit obiceiurile alimentare ale a 75.000 de femei și a peste 44.000 de bărbați, pe parcursul a 36 de ani. Niciunul dintre bărbați și femei nu avea boli cardiovasculare la începutul studiului și puțini erau fumători. Toți au completat chestionare despre mâncare la fiecare patru ani.

Acesta este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii de cohortă pentru a examina tiparele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de decese premature și decese din cauza bolilor majore”, a spus Hu.

Hu și echipa sa a punctat participanții cu privire la cât de îndeaproape au urmat patru stiluri de alimentație sănătoasă care sunt sincronizate cu ghidurile alimentare actuale din SUA.

Una este dieta mediteraneană, care accentuează consumul de fructe, legume, cereale integrale, oleaginoase (nuci, alune, semințe etc), leguminoase, pește și o cantitate mare de ulei de măsline, a spus Hu. „Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe grăsimile mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcoolul moderat”, a spus el.