Multe alimente banale pe care le consumam zilnic și ne furnizează carbohidrați, proteine, fibre, vitamine, minerale și oligoelemente, au și calitatea de a accelera procesul de ardere a grăsimilor. Trebuie doar combinate în meniuri simple pentru a ajuta la slăbit.
Somonul, pe lista alimentelor cu calorii negative
Aceste alimente accelerează arderea grăsimilor, fie direct – prin inducerea topirii surplusului de grăsimi din organism, fie indirect – prin reglarea ratei de utilizare a energiei de către organism, arată sfatulmedicului.ro
“Proteinele cresc în mod semnificativ rata metabolismului, producând căldura – prin efectul termogenic. În timp ce 1 g de grăsime produce circa 9 calorii, 1 g de carbohidrați produce cam 4 calorii. Aceasta explică de ce majoritatea curelor de slăbit implică scăderea consumului de grăsimi“, arată sursa citată.
Alimente cu proteine pentru arderea grăsimilor
Carne slabă: vită, porc, miel, vițel, vânat, iepure, măruntaie;
Pasăre: pui, găina, curcan, fazan, bibilică;
Pește: cod, eglefin, calcan, macrou, păstrav, somon;
Brânzeturi: mai ales telemea slabă și brânză de vaci slabă;
Ouă;
Produse pe bază de soia.
Alimentele care consumă mai multe calorii pentru a fi descompuse decât produc
Aceste alimente consumă mai multe calorii pentru a fi descompuse, digerate și asimilate decât produc. Diferența este compensată prin arderea grăsimilor din corp.
De exemplu, o porție de varză de Bruxelles aduce 50 de calorii, dar sunt necesare 75 de calorii pentru a o digera, adică se consumă 25 de calorii din rezerva de grăsimi a organismului.
Legume: sparanghel, vinete, sfeclă roșie, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, salată verde, fasole verde, praz, ceapă, ridichi, alge etc.
Fructe: mere, caise, banane, mure, prune, nectarine, portocale, kiwi, zmeură, căpșuni, clementine, vișine, coacăze, cireșe, afine.
Nuci, alune, semințe: migdale, alune braziliene, castane, nuci de cocos, alune de pădure, semințe de pin, fistic, nuci.
Pentru a ajuta metabolismul să ardă grăsimi 24 din 24, specialiștii avertizează că trebuie totuși crescut consumul de oxigen, fie printr-un program de exercitii aerobice, precum mersul rapid, mersul cu bicicleta sau înotul, fie prin anumite exerciții de respirație.