Sibiu, un magnet pentru turiști. De la trei stele Michelin la fenomen muzical

Sibiu, un magnet pentru turiști. De la trei stele Michelin la fenomen muzical

Sibiul și Vâlcea, două județe învecinate, despărțite de Munții Carpați, dețin două entități care produc evenimente pe bandă rulantă ce reușesc să atragă anual un număr incredibil de turiști.

În mod cu totul straniu, Muzeul Astra din Sibiu și Live Music Summer Camp Brezoi din Vâlcea realizează ceea ce instituții cu profil în domeniu, în care se pompează bani grei de la bugetul de stat, nu sunt în stare să facă.

În timp ce Muzeul Astra este considerat, de unii, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa cu profil etno, Live Music Summer Camp Brezoi reprezintă un concept de festival life-style. Prin acțiunile pe care ambele le desfășoară, reprezintă cea mai bună lecție despre cum poți să devii magnet pentru turiști.Playvolume

Concurează în acest an pentru titlul „Destinația anului” la categoria „Activități cultural – educative”, alături de Palatul Culturii din Iași, Castelul Bran, Castelul Corvinilor, Cetatea Oradea, Muzeul Recordurilor Românești și Muzeul Maramureșului. Concursul în sine, derulat de entități din turism cu sprijin guvernamental și cel al mass – media, inclusiv „Adevărul”, reprezintă o acțiune menită să promoveze destinațiile românești, dar și să le recompenseze (inclusiv business-uri turistice) pe cele care s-au preocupat de calitate, dezvoltare, promovare, profesionalizare. 

Concurează pentru „Destinația anului 2023”

Vineri, 7 aprilie, a fost ultima zi de vot în cadrul competiției care a început în urmă cu mai bine de o lună și se va încheia prin gala din 27 aprilie, când va avea loc premierea ce constă în acordarea de titluri și promovare.

O comparație între cele două participante amintite poate părea oarecum surprinzătoare, având în vedere că una este instituție publică de cultură, iar cealaltă reprezintă inițiativa unui privat, focusată doar pe organizarea de evenimente muzicale.

Ar mai fi de amintit și că propunerile celor două județe în cadrul concursului național (online) „Destinația anului” nu sunt singulare. Spre exemplu, Vâlcea participă în acest an și la categoria „orașe care inspiră” (Râmnicu Vâlcea), boutique (Conacul lui Maldăr) și stațiuni turistice (Ocnele Mari și Călimănești – Căciulata). Iar Sibiul se mai află în competiție la categoria „Comori naturale” pentru Colinele Transilvaniei, un proiect pe care-l împarte însă cu Mureșul și Brașovul.

Panoramă asupra stațiunii montane Brezoi de pe Valea Lotrului din Vâlcea Foto Gheorghe Nicolae jpg

Panoramă asupra stațiunii montane Brezoi de pe Valea Lotrului din Vâlcea

Astra și cele trei stele Michelin

Complexul Muzeal Astra, cea mai importantă instituție etno-muzeală din România, reușește să se detașeze clar în peisajul cultural național, încă din 2007, când Sibiul devenea Capitală Culturală Europeană. Dar de mai bine de un secol, Astra conectează oamenii cu valorile tradiționale.

Amplasat în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, muzeul satului dispune de un lac și peste zece kilometri de alei, printre gospodării țărănești, ateliere, bisericuțe, troițe, stâne, mori de apă și de vânt, vechi de secole, unde pe lângă clasicul mers pe jos, te poți bucura de plimbări cu trăsura, sania barca. 

De doi ani, în ciuda pandemiei, Complexul Național Muzeal Astra reușește să organizeze peste 2.000 de acțiuni culturale / an, un record pentru România și, cel mai probabil, pentru centrul și sud – estul Europei: de la ateliere interactive educaționale, meșteșugărești, gastronomice, trasee de tip quiz și treasure hunt, parcursuri motrice desenate pe alei pentru copii, la târguri de țară, târguri ale comunităților rurale, ori ale creatorilor populari, festivaluri și spectacole de teatru și film, muzică, jocuri, expoziții, precum Astra Film, Astra Multicultural, Circuitul Astra VR etc.. Printre cele mai noi proiecte marca Astra am menționa Astra Rock Festival, platforma educațională Etno Tehno Parc și RETOLD Sibiu Meeting 2023.

Leave a Reply