O călătorie lungă, pe drumuri întortocheate, pentru a ajunge la La Cure, un cătun mic cuibărit în vârful munților Jura dens împăduriți, care despart Franța de Elveția.
Ce ziceți de a dormi în două țări în același timp?
„Sunteți în camera 9, este una dintre camerele noastre binaționale”, a confirmat managerul hotelului zâmbind, dându-mi o cheie de metal de modă veche.
Munții Jura. Granița franco-elvețiană. Foto: Booking.com
Acum, datorită unui tratat internațional puțin cunoscut de la mijlocul secolului al XIX-lea, eram pe cale să mă bucur de una dintre cele mai insolite cu adevărat experiențe hoteliere pe care le puteți obține oriunde în lume.
Construit în stilul rustic care este atât de răspândit în această parte a Europei, micul hotel administrat de o familie Hotel Arbez Franco-Suisse — numit și L’Arbézie — are particularitatea de a se așeza chiar pe traseul unei granițe internaționale. Această configurație neobișnuită este o consecință neintenționată a Tratatului de la Dappes din 1862, prin care Franța și Elveția au convenit asupra unui mic schimb teritorial, pentru a permite controlul francez deplin asupra unui drum strategic din apropiere.
În tratat și-a făcut loc o prevedere care menționa că orice clădiri se aflau de-a lungul graniței să rămână așa, împrejurare cu care un antreprenor local își deschidea un magazin și un bar, pentru a profita de comerțul transfrontalier. Hotelul va urma în 1921.
Rezultatul este că aproximativ jumătate din hotel se află în Franța și cealaltă jumătate în Elveția, granița internațională împărțind restaurantul și câteva dintre camere.
Mi se atribuise una dintre acele camere binaționale, cu separarea internațională invizibilă care trecea prin baie și prin pat. Înseamnă că oaspeții dorm cu capul în Elveția și cu picioarele în Franța.
La alegere: Franța, Elveția sau ambele. Foto: Booking.com
Vizibile de la fereastră, și la doar câțiva metri distanță, erau cele două posturi de frontieră, cel elvețian în partea dreaptă, cel francez ceva mai jos în stânga, cu hotelul ocupând un teren triunghiular blocat între cele două.
Complexități juridice
Această realitate transfrontalieră este încorporată în personalitatea locului. De la războaie mondiale până la recenta pandemie de Covid-19, poziția unică a hotelului a fost o sursă nesfârșită de situații și povești curioase. Se reflectă și în câteva dintre elementele decorative găsite în întreaga proprietate. Unele sunt evidente, precum steagurile care împodobesc unii dintre pereți, dar sunt și altele mai subtile.