Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când s-a înființat trupa Phoenix, care a scris istorie în muzica românească, piesele sale fiind fredonate de mai multe generații.
Cu această ocazie, joi, 8 decembrie, la ora 21.00, va fi lansat filmul documentar „Phoenix. Har/Jar“, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR.
Totodată, la Târgul de carte Gaudeamus va fi lansată cartea cu același titlu ce conține transcrierea integrală a interviurilor realizate de Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca.
„Phoenix. Har/Jar“ reunește membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 și punctează în cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România și cum au reușit s-o facă, dar și viața pe care au dus-o peste hotare înainte și după Revoluția din ’89.
Cum au trecut de cenzura comunistă
În arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității se află mai multe documente despre membrii formației Phoenix, așa cum aveau toți artiștii Epocii de Aur. Documentarea în Arhivele CNSAS, realizată de Andrei Galiță, a beneficiat și de expertiza istoricului Mădălin Hodor și a altor colegi din cadrul Direcției Investigații.
Fuga din țară
Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, printr-o căsătorie fictivă și prin renunțarea la cetățenia română. „Contesta regimul, dar cu o oarecare finețe. Sătul de povestea asta, a hotărât să plece. Și ce face? Le lasă colegilor de trupă instrumentele, instalația de sunet și de lumină și le spune exact așa: «Rămâneți calzi, pentru că nu se știe, poate vine Moș Crăciun» și părăsește Romania“, povestește Andrei Galiță.
Dar povestea nu se termină aici. Nicu Covaci a revenit în țară după cutremurul din martie 1977, profitând de oportunitate. Dorința sa ascunsă era aceea de a scoate din lagărul comunist și restul trupei. A stat câteva luni în țară, timp în care trupa se reunește și susține două mari concerte cu zeci de mii de spectatori, la Constanța și Tulcea. Pe drum spre Timișoara au mai multe discuții și Nicu Covaci le-a sugerat să se vadă la el acasă, în Timișoara. La întâlnirea de la Nicu Covaci, de a doua zi, Mircea Baniciu nu a mai venit.